Recept je na menší plech, cca 20x20 cm. U nás se většinou peče na veliký plech 50x30, v tom případě dáváme dvojnásobnou dávku.
Korpus:
- 300 g cukr krystal
- 6 vajec
- 250 g mletých ořechů
- 50 g strouhanky
- dortové oplatky
Karamelový krém:
- 1 plechovka salka (buď hotového karamelového, nebo klasického k uvaření)
- 250 g másla
Dokončení:
- marmeláda (nejlépe kyselejší ovoce)
- ořechy
- čokoláda
POSTUP:
- Salko dáme v plechovce do vodní lázně a vaříme na mírném plameni alespoň 2 hodiny.
Pokud koupíme karamelové salko, tento krok můžeme přeskočit. - Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků ušleháme sníh.
- Cukr ušleháme se žloutky, přidáme ořechy, strouhanku a nakonec lehce zamícháme sníh.
- Nalejeme na plech, který je vyložený dortovými oplatky a dáme do do trouby na 180 °C, pečeme do zlatova (asi 30 minut).
- Po vychladnutí namažeme marmeládou.
- Vychladlé salko vyšleháme s máslem pokojové teploty (musí být úplně měkké! jinak nebude krém hladký a budou v něm hrudky) a namažeme na korpus.
- Postříkáme/pokapeme čokoládou a posypeme ořechy.
Podáváme vyhclazené, až krém pořádně ztuhne.