Karamelové řezy

Recept je na menší plech, cca 20x20 cm. U nás se většinou peče na veliký plech 50x30, v tom případě dáváme dvojnásobnou dávku. 

Korpus:

  • 300 g cukr krystal
  • 6 vajec
  • 250 g mletých ořechů
  • 50 g strouhanky
  • dortové oplatky

Karamelový krém:

  • 1 plechovka salka (buď hotového karamelového, nebo klasického k uvaření)
  • 250 g másla

Dokončení:

  • marmeláda (nejlépe kyselejší ovoce)
  • ořechy
  • čokoláda

 

POSTUP: 

  1. Salko dáme v plechovce do vodní lázně a vaříme na mírném plameni alespoň 2 hodiny.
    Pokud koupíme karamelové salko, tento krok můžeme přeskočit. 
  2. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků ušleháme sníh.
  3. Cukr ušleháme se žloutky, přidáme ořechy, strouhanku a nakonec lehce zamícháme sníh. 
  4. Nalejeme na plech, který je vyložený dortovými oplatky a dáme do do trouby na 180 °C, pečeme do zlatova (asi 30 minut).
  5. Po vychladnutí namažeme marmeládou. 
  6. Vychladlé salko vyšleháme s máslem pokojové teploty (musí být úplně měkké! jinak nebude krém hladký a budou v něm hrudky) a namažeme na korpus. 
  7. Postříkáme/pokapeme čokoládou a posypeme ořechy.

Podáváme vyhclazené, až krém pořádně ztuhne.