Nejlepší letní osvěžení!
Je skvěle lehký a pokud se podává zmrzlý, je to o to lepší.
Když jsem ho dělala poprvé, byla to docela velká improvizace, ale výsledek nadchl nejen mě, ale i ostatní.
Raději používám menší (23 cm) dortové formy – vzhledově se mi líbí víc, když je dort menší, ale o to vyšší.
Dort se dá udělat i bezlepkový, záleží jen na použití sušenek do spodní části.
Peče se jen spodní část – konkrétně se jen lehce zapeče, aby držela tvar, jinak jde udělat i nepečená verze, přidáním krému do sušenek místo másla.
Ingredience:
sušenkový základ:
2 balení sušenek CLUB (může být i bebe, případně nějaké bezlepkové…)
125 g másla
limetkový krém:
šťáva ze 2 limetek
kůra ze 2 – 4 limetek
500 g mascarpone
250 g šlehačky
2 balení stužovače krémů
3 lžíce cukr krystal (může být i víc, podlě mě je mascarpone a šlehačka sladká dost…)
2 balení „šlehačky v prášku“ (není nutné)
Postup:
Sušenky dáme do mixéru a rozemeleme. Máslo rozpustíme a smícháme se sušenkami. Směs vysypeme do formy na dort, kterou máme vyloženou pečícím papírem.
Těsto jsem vymačkala na dno a vysoko po okrajích. Dáme péct na 175° C asi na 15 minut.
Do robotu jsem dala šlehačku, vyšlehala, poté přidala mascarpone, stužovače, šlehačku v prášku, limetku a kůru a šlehala do hladkého krému. Dle chuti jsem přidala cukr.
Necháme chvíli odstát, protože se nesmí nalít do horké sušenkové krusty. Pokud se po deseti minutách zdá pořád moc řídká, přidáme stužovač.
Do vychlazených sušenek nalejeme krém a dáme do ledničky minimálně přes noc. Ozdobila jsem dort plátky limekty a podávala ho zmražený.
Skoro jako zmrzka.
Tentokrát jsem ho dělala jako narozeninový dort, může se ale udělat i do hranaté pečící formy, aby nevypadal tak moc „svátečně“ a je to ideální i v neděli ke kafíčku.