Makronky recept

Recept na ty nejlepší makronky co znám. Receptů je na internetu nespočet, já se ale vždy řídím přímo tímto a vždycky se mi povedou.
Pokud si ještě nejste jisti, v článku Jak na perfektní makronky, dávám pár tipů, tak se podívejte, všechny rady jsou důležité.

Ingredience

Mandlová pasta:

200 g mandlové mouky
200 g práškového cukru
75 g bílků

Sirup:

200 g krupicového cukru
50 g vody

Sníh

75g bílků + později sirup

Postup

  1. Mouku a práškový cukr smícháme, lehce promixujeme a prosejeme přes sýto.
    Přidáme bílky a vymícháme hustou kaši. V kaši nesmí zůstat ani kousíček suché směsi, vše musí být důkladně promíchané.

    Pokud chceme barevné makronky, teď je ideální čas na přidání gelového barviva. Pokud je chcete mít výrazné, rozhodně nečetřete barvivem.V následujicím kroku směs smícháme s velkou částí bílku a proto bude barva o dost světlejší.

    Prozatím dáme stranou.

  2. V robotu (nebo misce s ručním mixérem) si nachystáme druhou půlku bílků. Dáme šlehat na nízký výkon. 
  3. Smícháme krupicový cukr a vodu a dáme vařit. Teploměrem hlídáme teplotu 114° C. Až jí dosáhnete, začneme šlehat bílky na max.
    Když teploměr v sirupu ukazuje 118° C, okamžitě ho sundáme z plotny, začneme tenkým pomalým proudem plynule vlévat do bílků a šleháme dál. Je potřeba ho lít na stranu misky, ne přímo do bílků. Tak by sirup lítal všude a hrozilo by popálení. 
    Bílky jsou akorát, pokud se na metličce udělá sněhová špička a při otočení vzhůru nohama nespadne dolů, bude pružná.

  4. Hotový sníh postupně vmícháváme do husté mandlové kaše. Nejlépe na třikrát. 
    Napoprvé vmíchaáme bílky tak, aby se vše propojilo, klidně pevnou rukou, na podruhé už si dáváme pozor a jen směs nabíráme zespodu a lehce překládáme, aby sníh nespadl. Hotové správné těsto by mělo mít konzistenci lávy. Musí se lehce roztékat, ale ne moc, aby se těsto nerozteklo po celém plechu. Proto ho nepřemíchat. 

  5. Těsto dáme do cukrářskoh sáčku s hladkou špičkou. Plníme z vrchu (musí být kolmo) a neděláme kolečka. Tlačíme směs jen doprostřed, při dosaení požadované velikosti přestaneme tlačit a rychlým krouživým pohybem zakončíme makronku – neděláme moc vysoko, aby nezůstala špička.
  6. Naplněné plechy ze spodu poklepeme, případně několikrát boucheme o stůl. Tím vyjdou nahoru bublinky, které párátkem praskneme.

  7. Přichází na řadu sušení. Může trvat 20 minut, ale klidně i dvě hodiny. Pokud je makronka na dotek suchá, může do trouby.

  8. Pečeme na 160 stupňů (zvrchu i zespodu) asi 12 minut. Po upečení necháme úplně uschnout, teprve potom sbíráme z plechu.

  9. Naplníme nejlíp den před podáváním (nejlepší jsou ganache z hořké čokolády, vyváží chuť sladké skořápky) a hodinu před podáváním vytáhneme z ledničky.