Mini Pavlova

Ještě předtím, než se pustíš do pečení – pár mých tipů a připomínek, které mohou být užičetné.

  1. Vanilkový extrakt – použij opravdový vanilkový extakt, ne aroma. Jo, od Dr. Oetkera sice stojí jen 25 Kč, ale nemá to s vanilkou nic společnýho. Je to chemická náhražka a aby to šlo cítit, je potřeba toho dát hodně. Oproti tomu jde koupit vanilkový extrakt (například v Marks & Spancer), který stojí 199 Kč, ale vydží tak 10x déle, protože stačí přidat fakt jen malé množství. Samozřejmě se dá extrakt vyrobit i doma. Vanilkové lusky (které by se jinak po použití vyhodili) nalož do vodky a v tmavé místnosti nech louhovat asi 8 týdnů.
  2. Kopečky nebo hnízdečka ze sněhu můžeš udělat buď lžičkou – jen naber, rozplácni, lžičkou vytvaruj do požadované velikosti a pak lehce promáčkni důlek uprostřed.Nebo vem zdobící sáček s kulatou trezírovací špičkou (může být i hvězdičková, každému se líbí něco jiného…) a udělej kolečko o požadované velikosti a poté okraje – přesně jako hnízdečko. Mně osobně se líbí víc první varianta. Je to takové ležérní, jednoduché a co si budem – není toho potom tolik na umývání.
  3. Šlehačku s marcapone stačí šlehat jen pár minut. Hlavně nepřešlehej! Šlehačka by se začala srážet a bylo by z ní máslo. Cukr přidávej podle chuti, ale vhledem k tomu, že pusinky jsou samy o sobě dost sladké, stačí fakt málo. Já pro svěžejší chuť přidávám i nastrouhanou kůru z limetky.
  4. Měly by se sníst nejpozději do 48 hodin, jinak začínají nasakovat vlhkost a špatně se jí (a manipulace je fakt strašná, úúúplně se rozpadají…)
  5. Ovoce se dá použít vždy podle sezóny, může být opravdu zajímavá zimní Pavlova s jablky, skořicí, nebo třeba s rebarborou nebo marakujou.
  6. Recept jsem zkusila hodit do “receptové formy”, takže se dá krásně vytisknout a schovat do kuchařky 🙂 (pro všechny, kteří mají rádi recepty na papíře, jako já…)
  7. Dobrou chuť!

 

Mini Pavlova

Prep Time 25 minutes

Cook Time 1 hour 30 minutes

Total Time 1 hour 55 minutes

Servings 20 ks

Ingredients

Pavlova

  • 6 ks bílků pokojová teplota
  • 1,5 hrnku cukru krystal
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Krém

  • 1 ks šlehačka 30%
  • 1 ks mascarpone
  • cukr podle chuti
  • 1 lžička kůry z limetky/citronu volitelné

Ozdoba

  • jahody
  • ostružiny
  • borůvky
  • maliny
  • máta

Instructions

Pusinky

  1. Troubu si rozehřejeme na 180° C.

  2. V robotu (připadně ručně, jen je to zdlouhavější...) začneme šlehat bílky. Ve chvíli, kdy jsou našlehané přidáváme postupně cukr - po menších částech. Šleháme až do pořádné pevné konzistence.Pozná se to podle špičky - balónovou/šlehací metličku vytáhněte ze směsi a pokud špička drží nahoru, je sníh dostatečně pevný.

  3. Přidáme kukuřičný škrob, citronovou šťávu a vanilkový extrakt (ale opravdový, ne ten za 10 korun - je to jen chemická náhražka, který nemá s vanilkou nic společného a akorát to kazí celkovou chuť.) a ještě tak minutku šleháme na nižší stupeň.

  4. Na plech děláme asi 10ti centimetrová kolečka a uvnitř uděláme menší důlek (lépe v něm pak drží krém).

  5. Pečeme asi hodinu a čtvrt, poté vypneme troubu, otevřeme dvířka a necháme Pavlovy dojít.

    Troubu si rozehřejeme na 180° C.

    V robotu (připadně ručně, jen je to zdlouhavější...) začneme šlehat bílky. Ve chvíli, kdy jsou našlehané přidáváme postupně cukr - po menších částech. Šleháme až do pořádné pevné konzistence.Pozná se to podle špičky - balónovou/šlehací metličku vytáhněte ze směsi a pokud špička drží nahoru, je sníh dostatečně pevný.

    Přidáme kukuřičný škrob, citronovou šťávu a vanilkový extrakt (ale opravdový, ne ten za 10 korun - je to jen chemická náhražka, který nemá s vanilkou nic společného a akorát to kazí celkovou chuť.) a ještě tak minutku šleháme na nižší stupeň.

    Na plech děláme asi 10ti centimetrová kolečka a uvnitř uděláme menší důlek (lépe v něm pak drží krém).

    Pečeme asi hodinu a čtvrt, poté vypneme troubu, otevřeme dvířka a necháme Pavlovy dojít.

Krém

  1. Do robotu dáme šlehačku a mascarpone a šleháme do hustého krému. Volitelně můžeme přidat cukr a kůru z limetky/citronu. Dezert bude svěží a vyváží tu sladkou chuť pusinek.

    Do robotu dáme šlehačku a mascarpone a šleháme do hustého krému. Volitelně můžeme přidat cukr a kůru z limetky/citronu. Dezert bude svěží a vyváží tu sladkou chuť pusinek.

Kompletování

  1. Po úplném vychladnutí lžičkou nebo zdobícím sáčkem dáme krém na pusinku a dozdobíme jakámkoliv ovocem - já používám maliny, jahody, ostružiny, borůvky nebo i plátek limetky.

  2. Nejlepší je nechat Pavlovy nasáknout přes noc, ale může se jíst hned po vychladnutí - čím déle se nechají dohromady s krémem, tím více se rozpadají, proto není nejlepší je nechávat déle jak jeden den.

    Po úplném vychladnutí lžičkou nebo zdobícím sáčkem dáme krém na pusinku a dozdobíme jakámkoliv ovocem - já používám maliny, jahody, ostružiny, borůvky nebo i plátek limetky.

    Nejlepší je nechat Pavlovy nasáknout přes noc, ale může se jíst hned po vychladnutí - čím déle se nechají dohromady s krémem, tím více se rozpadají, proto není nejlepší je nechávat déle jak jeden den.