Ještě předtím, než se pustíš do pečení – pár mých tipů a připomínek, které mohou být užičetné.
- Vanilkový extrakt – použij opravdový vanilkový extakt, ne aroma. Jo, od Dr. Oetkera sice stojí jen 25 Kč, ale nemá to s vanilkou nic společnýho. Je to chemická náhražka a aby to šlo cítit, je potřeba toho dát hodně. Oproti tomu jde koupit vanilkový extrakt (například v Marks & Spancer), který stojí 199 Kč, ale vydží tak 10x déle, protože stačí přidat fakt jen malé množství. Samozřejmě se dá extrakt vyrobit i doma. Vanilkové lusky (které by se jinak po použití vyhodili) nalož do vodky a v tmavé místnosti nech louhovat asi 8 týdnů.
- Kopečky nebo hnízdečka ze sněhu můžeš udělat buď lžičkou – jen naber, rozplácni, lžičkou vytvaruj do požadované velikosti a pak lehce promáčkni důlek uprostřed.Nebo vem zdobící sáček s kulatou trezírovací špičkou (může být i hvězdičková, každému se líbí něco jiného…) a udělej kolečko o požadované velikosti a poté okraje – přesně jako hnízdečko. Mně osobně se líbí víc první varianta. Je to takové ležérní, jednoduché a co si budem – není toho potom tolik na umývání.
- Šlehačku s marcapone stačí šlehat jen pár minut. Hlavně nepřešlehej! Šlehačka by se začala srážet a bylo by z ní máslo. Cukr přidávej podle chuti, ale vhledem k tomu, že pusinky jsou samy o sobě dost sladké, stačí fakt málo. Já pro svěžejší chuť přidávám i nastrouhanou kůru z limetky.
- Měly by se sníst nejpozději do 48 hodin, jinak začínají nasakovat vlhkost a špatně se jí (a manipulace je fakt strašná, úúúplně se rozpadají…)
- Ovoce se dá použít vždy podle sezóny, může být opravdu zajímavá zimní Pavlova s jablky, skořicí, nebo třeba s rebarborou nebo marakujou.
- Recept jsem zkusila hodit do “receptové formy”, takže se dá krásně vytisknout a schovat do kuchařky 🙂 (pro všechny, kteří mají rádi recepty na papíře, jako já…)
- Dobrou chuť!
Mini Pavlova
Prep Time 25 minutes
Cook Time 1 hour 30 minutes
Total Time 1 hour 55 minutes
Servings 20 ks
Ingredients
Pavlova
- 6 ks bílků pokojová teplota
- 1,5 hrnku cukru krystal
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Krém
- 1 ks šlehačka 30%
- 1 ks mascarpone
- cukr podle chuti
- 1 lžička kůry z limetky/citronu volitelné
Ozdoba
- jahody
- ostružiny
- borůvky
- maliny
- máta
Instructions
Pusinky
-
Troubu si rozehřejeme na 180° C.
-
V robotu (připadně ručně, jen je to zdlouhavější...) začneme šlehat bílky. Ve chvíli, kdy jsou našlehané přidáváme postupně cukr - po menších částech. Šleháme až do pořádné pevné konzistence.Pozná se to podle špičky - balónovou/šlehací metličku vytáhněte ze směsi a pokud špička drží nahoru, je sníh dostatečně pevný.
-
Přidáme kukuřičný škrob, citronovou šťávu a vanilkový extrakt (ale opravdový, ne ten za 10 korun - je to jen chemická náhražka, který nemá s vanilkou nic společného a akorát to kazí celkovou chuť.) a ještě tak minutku šleháme na nižší stupeň.
-
Na plech děláme asi 10ti centimetrová kolečka a uvnitř uděláme menší důlek (lépe v něm pak drží krém).
-
Pečeme asi hodinu a čtvrt, poté vypneme troubu, otevřeme dvířka a necháme Pavlovy dojít.
-
Troubu si rozehřejeme na 180° C.
-
V robotu (připadně ručně, jen je to zdlouhavější...) začneme šlehat bílky. Ve chvíli, kdy jsou našlehané přidáváme postupně cukr - po menších částech. Šleháme až do pořádné pevné konzistence.Pozná se to podle špičky - balónovou/šlehací metličku vytáhněte ze směsi a pokud špička drží nahoru, je sníh dostatečně pevný.
-
Přidáme kukuřičný škrob, citronovou šťávu a vanilkový extrakt (ale opravdový, ne ten za 10 korun - je to jen chemická náhražka, který nemá s vanilkou nic společného a akorát to kazí celkovou chuť.) a ještě tak minutku šleháme na nižší stupeň.
-
Na plech děláme asi 10ti centimetrová kolečka a uvnitř uděláme menší důlek (lépe v něm pak drží krém).
-
Pečeme asi hodinu a čtvrt, poté vypneme troubu, otevřeme dvířka a necháme Pavlovy dojít.
Krém
-
Do robotu dáme šlehačku a mascarpone a šleháme do hustého krému. Volitelně můžeme přidat cukr a kůru z limetky/citronu. Dezert bude svěží a vyváží tu sladkou chuť pusinek.
-
Do robotu dáme šlehačku a mascarpone a šleháme do hustého krému. Volitelně můžeme přidat cukr a kůru z limetky/citronu. Dezert bude svěží a vyváží tu sladkou chuť pusinek.
Kompletování
-
Po úplném vychladnutí lžičkou nebo zdobícím sáčkem dáme krém na pusinku a dozdobíme jakámkoliv ovocem - já používám maliny, jahody, ostružiny, borůvky nebo i plátek limetky.
-
Nejlepší je nechat Pavlovy nasáknout přes noc, ale může se jíst hned po vychladnutí - čím déle se nechají dohromady s krémem, tím více se rozpadají, proto není nejlepší je nechávat déle jak jeden den.
-
Po úplném vychladnutí lžičkou nebo zdobícím sáčkem dáme krém na pusinku a dozdobíme jakámkoliv ovocem - já používám maliny, jahody, ostružiny, borůvky nebo i plátek limetky.
-
Nejlepší je nechat Pavlovy nasáknout přes noc, ale může se jíst hned po vychladnutí - čím déle se nechají dohromady s krémem, tím více se rozpadají, proto není nejlepší je nechávat déle jak jeden den.